Henny van Doorn: ervaren Enterprise Architect en IT ondernemer

Henny van DoornHenny van Doorn startte zijn carrière in de IT in 1980 als softwareprogrammeur en ontwerper. Vervolgens heeft hij zich verder ontwikkeld op veel aan IT gerelateerde vakgebieden. Zo verdiepte hij zich in systeemanalyse, projectmanagement, business consultancy, IT management, managing consultancy en, last but not least, Enterprise Architecture.

Ook na zijn avond HBO-opleiding Bedrijfskundige Informatica is hij zich altijd blijven scholen in IT/ Business methoden en frameworks. Om klanten beter te kunnen bedienen, heeft hij diverse post HBO-opleidingen gevolgd, zoals Hogere Bedrijfskunde, Physical Distribution Management en Sportmarketing en -management.

Henny is een professional die “excellente service” verlenen altijd hoog in het vaandel draagt. Het succes van zijn opdrachtgevers, klanten, teams en partners is zijn succes, hoewel hij dat nooit op die manier zal claimen. Hij heeft gedurende zijn carrière in vele disciplines en rollen opdrachtgevers vooral blij kunnen maken. Daarbij stelde hij altijd het belang van de klant centraal. Deze scherpe focus op een duurzame klantrelatie heeft hem veel goodwill opgeleverd. Het resultaat is een fraaie referentielijst met louter tevreden klanten.

IT-ondernemer

Henny heeft in 28 jaar voor vier verschillende werkgevers gewerkt, waarvan de laatste tien jaar voor Capgemini. Hier heeft hij jarenlang veranderingsprogramma’s begeleid voor internationale klanten. Ook was hij intensief betrokken bij roll-outs.

In 2007 besloot Henny zijn carrière en persoonlijke leven een totaal andere wending te geven. Naast het ontwikkelen en implementeren van informatiesystemen ontwikkelde hij een passie voor sport, bewegen en alles wat met gezondheid te maken heeft. Dat je fit kunt blijven door je energieniveau optimaal te managen was een echte eyeopener voor hem. Sindsdien geeft hij invulling aan deze nieuwe, positieve levensvisie. Om de daad bij het woord te voegen richtte hij tevens zijn eigen onderneming op: M3Sport.

Als ondernemer bedacht Henny onder andere een businessconcept om kennis van (para-)medici op het gebied van sportmedisch onderzoek en advies te borgen op een kennisplatform BiSHARP (Business intelligence- Sport & Health, Analysis & Research Platform). Op dit platform biedt hij deze kennis op basis van gevalideerde protocollen panklaar aan ten behoeve van het businessproces. Om dit platform te kunnen ontwikkelen, zette hij in Spaanse Valencia zijn Business Intelligence en IT delivery centre op: BiiT Solutions.

De eerste versie van BiSHARP is sinds begin 2016 daadwerkelijk in productie genomen door een aantal gerenommeerde sportartsen. Het platform is daarna verder doorontwikkeld en eind 2018 is de implementatie gestart bij het eerste Leefstijl Expertise Centrum van Nederland.

Specialisaties van Henny

  • Strategic Roadmapping – business, technology, agile projects
  • Business Process Modeling & Management
  • Architectuuroplossingen conform Gartners Intelligent Business Operations
  • Programmamanagement – borgen van tussenresultaten met ‘Islands of Stability’
  • Creatie van proof of concepts, pilots of plateaus.
  • Requirements management en architectuur projecten met TOGAF ADM
  • Business scenario’s en simulatie
  • Complex Event Processing
  • Business Activity Monitoring en realtime Business Intelligence

Lean manufacturing bij de gemeente Den Haag

Een meerjarige opdracht bij de gemeente Den Haag beschouwt Henny als een van de absolute hoogtepunten in zijn lange loopbaan als adviseur, met name omdat de maatschappelijke impact zo groot was. De focus van deze opdracht lag volledig op het leveren van toegevoegde waarde aan de eindklant van de gemeente: de burger. Het probleem was groot. Een nulmeting eerder toonde aan dat de gemiddelde afhandeling van een aanvraag zes weken duurde. Als gevolg van achterstanden liep dit snel op.

Als lid van het business team E-dienstverlening SZW ondersteunde hij bij het bepalen van de strategische doelstellingen als gevolg van de decentralisatie van de WMO en de inwerkingtreding van de Participatiewet. In de rol van architect en business analist (ad interim) heeft hij oplossingen vormgegeven in een business-scenario (TOGAF). Henny verbeterde en implementeerde de business-processen (indicatie en beoordeling) volgens lean werken in samenwerking met de afdelingshoofden WMO IV, afdeling beleid, IT-partner Wigo4it en andere IT-leveranciers. Gezamenlijk hebben de partners protocollen vastgelegd in een Knowledge Rule Engine, die aangeroepen wordt vanuit een workflowsysteem. Tegelijkertijd werden grote veranderingen in de (keten-)organisatie doorgevoerd.

Nadat het nieuwe systeem in productie was genomen, werd in 80% van de aanvragen geen risico of beletsel voor toekenning gevonden en kon automatisch worden beslist. De beschikking lag de volgende dag op de deurmat van de burger. Vanaf de eerstvolgende maandag werd de toegekende zorg geleverd en de klant geholpen met de noodzakelijke huishoudelijke verzorging. De consulenten konden zich vanaf dat moment bezighouden met de complexere aanvragen en de opgelopen achterstanden wegwerken. Kortom: deze doorlooptijdverkorting was pure winst.

De liefde van zijn leven

Enterprise Architectuur is voor Henny “de liefde van zijn leven”. Naast een brede kennis en ervaring vereist dit vak het vermogen om nieuwsgierig en leergierig te blijven. Daarom volgt hij de nieuwste methoden en frameworks, nieuwe technologieën en nieuwe mogelijkheden bij het ontwikkelen van systemen als Open Source, Component Based Development (Micro services) en DevOps op de voet. Hetzelfde geldt voor nieuwe businessconcepten, zoals Gartners Intelligent Business Operations met toepassingen als Business Activity Monitoring en Complex Event Processing.

Werken onder architectuur is een must en actueler dan ooit. Je dient daarbij volgens Henny wel gedegen te werk gaan. Probeer eerst maar eens de échte doelstellingen, problemen en uitdagingen op tafel te krijgen. Top-down en bottom-up. In samenwerking met de vertegenwoordigers van de business én de IT; ieder in hun eigen taal. Het praktisch toepassen van architectuur in het betreffende businessdomein en de specifieke situatie waarin de organisatie zich bevindt, is hierbij leidend.

Slim omgaan met architectuur is een uitdaging. Zorgen dat werken onder architectuur een zegen wordt en geen vloek, daar legt Henny zijn ziel en zaligheid in. Daarin schuilt ook zijn kracht. Als teamplayer en coach is hij als Enterprise Architect in staat om bij alle teamleden hun creativiteit te stimuleren, zodat uiteindelijk de best haalbare oplossing niet alleen op tafel komt, maar ook wordt geïmplementeerd.

Interesse om met Henny samen te werken?

Wil je ook een slimmere organisatie en een architectuur die werkt? Neem dan hier contact op met Henny van Doorn voor een oriënterend gesprek over Enterprise Architectuur.

neem contact met mij op

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Henny van Doorn - Associate Partner & Enterprise ArchitectHENNY VAN DOORNAssociate Partner & Enterprise Architect

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
20
jaar ervaring